Een tattooshop is een werkplek waar officieel geen honden mogen komen, maar in verband met mijn fotografieproject (zie kader – red.) werd een uitzondering gemaakt.

Voordat ik een werkplek bezoek, struin ik het internet af op zoek naar beeldmateriaal om alvast een ‘kijkje binnen’ te nemen en hopelijk een eerste indruk van ruimte en licht te krijgen. Ik dacht bij een tattooshop aan een donkere ruimte waar mannen met lange baarden en van top tot teen getatoeëerde stoere bonken rondlopen. Niets bleek minder waar. Toen ik dit bedrijf binnenstapte, dacht ik even in een tandartspraktijk te zijn. Steriel, witte muren en twee grote stoelen. Gelukkig wel een grote afbeelding van een tatoeage op de muur, zodat ik wist dat ik op het goede adres was. Tijdens het opbouwen van mijn fotostudio kreeg ik al snel de indruk dat de band tussen hond en baasje Ben fantastisch was. Old English Bulldog Denzel wilde het liefst op schoot, ook bij klanten. Allerlei poses werden aangenomen om de sterke band tussen hond en baas te laten zien, maar de-op-schoot-foto werd ‘m.

Na afloop van de fotoshoot dronken we nog wat en stelde ik Ben een paar vragen; een kort interview voor in het boek. Hij werd even stil toen ik vroeg wat Denzel voor hem betekende. “Eigenlijk kan ik niet zonder hem, hij is mijn alles, een onderdeel van ons roedeltje. Maar Denzel is ongeneeslijk ziek. Hij heeft een vorm van kanker die in de mensenwereld de ziekte van Hodgkin heet. Denzel wordt niet meer beter en deze fotoshoot kwam als een onverwacht cadeautje. We kregen het verdrietige nieuws te horen net nadat we de datum voor de shoot hadden gepland. Denzel komt eigenlijk nooit bij mij in de winkel. Alleen tijdens de lockdown in coronatijd ging hij mee omdat er toen geen klanten mochten komen. Hij vond het heerlijk om mee te gaan, dat hij nu weer mee mocht naar mijn werkplek was wel heel bijzonder.”

Denzel is een hond met een groot gouden hart waar geen kwaad in zit. Bij het maken van mijn laatste foto keek hij argwanend in de camera, met een blik van ‘nu-is-het-wel-genoeg-geweest’. En terecht, want hij wilde alleen maar een knuffel. Wat zal deze stoere kroelkop in de tattooshop straks gemist worden. (Naschrift redactie: in mei 2023 is Denzel overleden)

Saskia Angenent-Degens is hondenfotograaf en hondentrimster. Dit jaar is ze een nieuw fotografieproject gestart waarbij ze de kracht tussen honden en eigenaar wil vastleggen. ‘FOCUS, Honden op de werkplek van de baas’ draait om honden die (soms of dagelijks) meegaan naar de werkplek van het baasje. De tandarts, schapenhoeder of bewaker. Bij de een is het uitzonderlijk dat de hond mee mag, op de andere werkplek is de hond een ‘must’. Wil jij, samen met je hond, kans maken om mee te doen? Neem dan contact op met Saskia via www.hondenfotoland.nl

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2023, nummer 6.