Nog nooit was ik bij een prikpost geweest, behalve in coronatijd, en al helemaal niet waar hulphonden zijn om mensen met prikangst te helpen. Maar nu mocht ik met Toon Toolenaar, arts op de priklocatie GGD Zuid-Holland Zuid (ZHZ), en zijn hulphond Sara mee om haar geweldige ‘werk’ te zien. En zo reisden we af naar Dordrecht.

Het verhaal van Spinone Italiano Sara gaat terug naar 29 november 2021, een kritiek moment in de geschiedenis, in het hart van de COVID-19-pandemie, toen iedereen zich moest laten vaccineren. Vanwege haar onvoorwaardelijke lieve en rustige uitstraling kreeg Sara destijds de rol van vaccinatiehulphond toebedeeld. Zij was zelfs de tweede van Nederland. De andere vaccinatiehulphond was werkzaam op de Veluwe.

Die ‘functie’ was haar op het lijf geschreven, want ze gaf degenen die tijdens het prikken veel angst hadden, een enorm gevoel van rust en vertrouwen. Al ging het in de coronatijd om mensen van alle leeftijden, het waren voornamelijk de jongeren die haar afleiding nodig hadden voor de angst van de naald. “Alhoewel één keer was er een oudere man van zestig jaar, een stoere bonk met tattoo’s, die alleen maar geprikt wilde worden in bijzijn van Sara. Hij kwam zelfs tot vier keer toe van ver naar Dordrecht gereden. Gelukkig is corona achter de rug en zijn het momenteel vooral ouderen die de prikposten bezoeken en velen van hen hebben nauwelijks last van prikangst. Als gevolg hiervan wordt Sara dan ook minder vaak ‘geboekt’. “Want ja, je gelooft het niet, maar ze heeft gewoon een eigen e-mailadres waarmee je een afspraak met haar kunt plannen”, legt haar baasje Toon vrolijk uit.

Toon is de toegewijde kracht achter de heldhaftige viervoeter Sara. Toon bracht zijn carrière door als gynaecoloog van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Ondanks dat hij in 2018 stopte met werken in het ziekenhuis, wilde hij zijn passie om anderen te helpen in tijden van nood onverminderd voortzetten. En om actief betrokken te blijven bij de gezondheidszorg, heeft hij zijn expertise ingezet als arts bij prikposten. Samen met Sara vormden zij een team van toewijding en inspanning om iedereen veilig en effectief te voorzien van vaccinaties.

Deze buitengewone missie ging niet onopgemerkt voorbij, want de inzet van Sara en haar baasje bereikte ook de pers. Sterker nog, Sara werd zo populair dat de media haar aanwezigheid op de prikposten razendsnel oppikte. “Het was ongelooflijk hoe snel dat in het nieuws kwam. Van TV Rijnmond tot het Algemeen Dagblad en zelfs in live talkshow M. Ze spraken echt vol lof en bewondering. Ze was niet alleen kort een BN’er, maar ook even de heldin van Nederland”, vertelt Toon dolenthousiast. En dat is ze zeker! Wat was het een geweldige dag met een majestueuze hond een bevlogen baasje.

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2024, nummer 6.