Het is een regenachtige lentedag. Ik loop door het park, bij mij om de hoek. In de verte zie ik een enthousiaste Goldendoodle, die zijn baasje ‘begeleidt’ om de juiste weg door het park te wijzen. We kruisen elkaar en zeggen snel, door de weersomstandigheden, gedag. Ik heb direct in de gaten dat deze mooie Doodle een bijzondere hond is. Een paar dagen later kom ik die lieve hond weer tegen, maar dit keer met ‘beide baasjes’. We raken aan de praat en al snel volgen meer leuke ontmoetingen. Zo vertellen ze mij over de speciale band van Hein en Bickel. En waarom Bickel door een tragisch ongeval in zijn leven is gekomen.

Hoe zijn jullie aan Bickel gekomen?

“Doordat Hein in november 2016 een klimongeval heeft gehad, waarbij hij van 15 meter naar beneden op een betonnen vloer in een klimhal is gevallen, bleek hij (na 5 weken coma) blind te zijn. Daardoor zijn wij ons gaan oriënteren op een blindengeleidehond, omdat het navigeren met alleen een stok heel lastig bleek. Zo zijn we bij Herman Jansen uitgekomen. Zij hebben de perfecte match gemaakt. Bickel is voor Hein uitgekozen, waarbij ook rekening is gehouden met de gezinssituatie.”

Wie is Bickel?

“Bickel is ontzettend lieve Golden Sherpa Doodle, geboren op 25 augustus 2018. Hij kwam in ons leven toen hij 1 jaar en 10 maanden oud was en volledig opgeleid als blindengeleidehond door de familie De Feijter en Herman Jansen Geleidehonden. Hij is als pup door familie De Feijter in huis genomen. Zij hebben hem niet alleen veel liefde gegeven, maar ook alle vormende trainingen met hem gedaan. Toen hij 1 jaar en 3 maanden was is hij weer naar Herman Jansen teruggegaan, waar ze hem de laatste 7 maanden de speciale training voor blindengeleidehond hebben gegeven. In mei 2020 was er een match-bezoek met Bickel en twee weken later is hij permanent in ons leven gekomen. Zo hadden we ineens een hond die heel veel extra’s kon.”

Wat maakt Bickel zo speciaal?

“Alleen al het feit dat hij in staat is Hein om kliko’s, lantaarnpalen, auto’s te leiden en deuren van winkels en liften kan vinden, is heel bijzonder. Mensen denken vaak dat een geleidehond je overal heen brengt, maar er zit natuurlijk geen gps in zo’n beestje. Hij helpt, maar je kunt niet zeggen ‘breng me naar de supermarkt of de bakker’. Dan moet je toch echt zelf de weg kennen en weten wanneer je het juiste commando kan geven. Daarnaast is Bickel een onwijs lieve knuffelbeer, die graag in onze nabijheid is. Hij gaat ook overal mee naartoe. Als we in gesprek zitten, komt hij af en toe even laten weten dat hij ervoor ons is. Dan legt hij zijn kop op je been.”

Wat betekent Bickel voor jullie?

“Wij waren ‘kattenmensen’ en hadden geen enkel idee hoe het zou zijn om een hond in huis te hebben. Ook door onze werktijden vroeger zou het zielig zijn geweest een hond te willen, omdat we toen niet genoeg aandacht konden geven die een hond verdient. Bickel is een ontzettend groot onverwacht cadeau voor ons. Voor Hein natuurlijk, omdat hij Bickel als navigator nodig heeft. En voor ons als gezin is hij zo lief, sensitief, sociaal, speels, trainbaar, grappig. Van onze dochter leert hij allerlei kunstjes, waarbij hij bijna een grijns laat zien als hij dit doet. Dat kan ook door de snoepjes komen die hij dan volop krijgt 😉 Bickel is echt een gezinslid. Eentje waar we wel altijd rekening mee moeten houden en voor moet zorgen, maar daar krijgen wij zoveel liefde en plezier voor terug. Dat hadden we niet verwacht.”

Ongetwijfeld nog leuke anekdotes over Bickel?

“Bickel is gek op eten. Als hij eten krijgt moet hij op z’n plaats gaan zitten en wachten. Als we dat commando geven, springt hij met bokkensprongen zo z’n mand in, om vervolgens binnen de 15 seconden zijn bak leeg te schrokken. Met een speciale voerbak hebben we dit kunnen oprekken naar 55 seconden.”

“Bickel is niet van de zee, maar inmiddels wel van het water in de Binnenmaas (tot zijn buik maximaal!). We lieten hem een keer uit tussen de weilanden en Bickel zag een eendenkoppel. Daar wilde hij naartoe rennen en hij springt zo van het gras in een sloot, denkende dat het gras was en hij liep gewoon door. Die blik op z’n kop was onbetaalbaar!! Hij schrok zich wild en stond in no-time weer naast Hein.”

“Hij slaapt tijdens vakanties bij onze dochter Emma in de tent. Langzaam kruipt hij dan richting haar matras om vlak naast haar te slapen. Dat vindt zij ook wel lekker warm. Als ze onrustig slaapt, gaat hij schuin over haar heen liggen en zo worden ze dan de volgende dag wakker.”

“Hij is dol op spelen met een tennisbal. Onvermoeibaar kan hij achter een bal aanrennen en weer terugbrengen. Andere honden ziet hij dan niet, tenzij ze willen meespelen. Dat vindt hij leuk. Mogen zij ook achter zijn bal aanrennen. Hij heeft een spelletje bedacht met de tennisbal: in een kuil leggen, die er dan uitgraven, heel verbaasd achterom kijken dat de bal eruit vliegt en hem grijpen, om vervolgens weer terug in de kuil te gooien. Dat houdt hij rustig 20 minuten vol!”

“Bickel beschermt ons, maar ook onze katten. Zo loopt onze rood/witte kater Thomas nog wel eens een rondje mee in het park. Toen een hond het in zijn hoofd haalde om achter Thomas aan te gaan, ging Bickel recht voor die hond staan om eens even flink tegen hem te blaffen.”

Het was voor mij een bijzondere en leerzame fotowandeling met Bickel en zijn baasje(s). Enorm bedankt voor deze geweldige dag. Is er nog iets speciaals wat jullie over Bickel willen zeggen?
“Bickel is voor ons een geschenk uit duizenden!!”

Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *