Massaal schaffen we een huisdier aan en vooral honden zijn zeer geliefd. Het is coronatijd! Van minister-president Mark Rutte moeten wij thuisblijven. Maar dat is lastig. Met een ‘troostpup’ in huis, zoals Hart van Nederland dat noemde tijdens een uitzending op zaterdag 18 april 2020, hunkeren wij naar gezelschap. Is het wel een troostpup? Of hebben we honden sowieso in ons hart gesloten? Want ook asielhonden en buitenlandse honden, bijvoorbeeld uit Spanje of Griekenland, zijn momenteel erg in trek. Alleen de eisen om ze te adopteren zijn streng. Dat geldt ook voor ‘t in aanmerking komen van een pup. En terecht!

Van roofdier naar kameraad

Dat we nu behoefte hebben aan een hond is niet gek. Juist in moeilijke tijden kan een hond veel voor mensen betekenen. En behalve dat de hond het populairste huisdiersoort in Nederland is, hebben we door de eeuwen heen ook een bijzondere band met ze opgebouwd. Waar ooit de wolf (de oorsprong van de hond) een roofdier was, zijn inmiddels vele hondenrassen vanwege emotionele waarden gefokt. Tegenwoordig is een hond meer dan alleen een huisdier. Ze zijn een onderdeel van het gezin, een goede vriend of zelfs een hulpverlener die altijd voor je klaarstaat. De lieve viervoeters hebben onze harten veroverd. Kameraden door dik en dun.

Vriendschap

Hoe kan het dat mensen en honden zo aan elkaar zijn gaan hechten? Volgens het Psychologie Magazine vertonen honden unieke gelijkenissen met mensen. Mens en hond zijn elkaar gaan erkennen. Dusdanig dat respect, vertrouwen, sympathie, liefde, emoties en inlevingsvermogen tussen beiden zijn ontstaan. De band tussen mensen en honden is in de loop van de tijd zo sterk geworden dat het zich heeft verplaatst naar bijna een menselijke relatie. Vandaag de dag staat een hond, binnen een roedel, bijna op hetzelfde niveau als het baasje. Een groot deel van de hondeneigenaren beschouwen hun hond zelfs als een werkelijk ‘persoon’.

Positieve invloed

Het hebben van een hond heeft een positieve invloed op ons leven. Het werkt bevorderlijk op het algemeen welzijn van hondeneigenaren. Zowel op de sociale omgeving, als op de lichamelijke en psychologische gezondheid. Qua sociale omgeving speelt juist de kwaliteit van de relatie een belangrijke rol. Daarnaast worden honden als echte ‘therapeuten’ ingezet om de lichamelijke gezondheid te ondersteunen. Het vermindert namelijk de stress, verlaagt de bloeddruk en het cholesterol en dwingt ons tot lichamelijke beweging. Maar als het gaat om onze psychologische toestand, dan hebben honden de meeste impact. Uit hetzelfde onderzoek van Psychologie Magazine is gebleken dat het leven met een hond veel voldoening geeft. Zo zorgen ze voor gezelschap, bescherming, vertrouwelijkheid, gevoel van eigenwaarde, troost en onvoorwaardelijke liefde. Honden zijn een grote sociale steun en verrijken ons leven.

Voorkom teleurstelling

Het zijn nu rare tijden. We zitten in een ‘intelligente lockdown’ en hopen vurig dat deze periode snel voorbij gaat. Maar hoe zal ’t zijn als we weer meer bewegingsvrijheid krijgen en teruggaan naar het, voor velen, drukkere leven? Hebben we dan nog tijd voor een hond? Juist in drukke periodes hebben trouwe viervoeters ons harder nodig. Niet meer het rustige, kabbelende, thuiswerkende en er-altijd-zijn leven. Dan zijn we weer veel op pad. Maar een hond vraagt en verdient nog steeds dezelfde aandacht en verzorging, die hij of zij door ons gehaaste leven simpelweg minder of in het ergste geval niet meer krijgt. Die lieve en vrolijke snoetjes pakken ons in, maar een hond kost tijd en geld. En ze kunnen wel 15 jaar worden! Goede voorlichting en huiselijke gesprekken zijn hard nodig om een verstandige beslissing te nemen. Bovendien zijn fokkers en dierenasiels strenger geworden met hun plaatsingsbeleid. Voorkom dat een ‘troosthond’ een teleurstelling wordt. Met alle gevolgen van dien voor hond en eigenaar!

Bronnen: Hart van Nederland | Hondenbescherming | Psychologie Magazine | Wikipedia | Houden van honden | Raad van Beheer | Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG)

Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *