“Ik heb hem gisteren nog helemaal goed geborsteld!” Is de meest voorkomende uitspraak die ik als hondentrimster dagelijks hoor. En dat geloof ik direct. Veel baasjes doen enorm hun best om hun lieve viervoeter uit de klit te houden. Maar hoe goed ze ook borstelen, in de praktijk blijkt het een lastige klus te zijn. Met name bij honden met krul- en fleecevachten (zoals Poedels en Labradoodles) en langharige honden (bijvoorbeeld Spaniëls, Schapendoesen of Afghaanse windhonden).

Klitten ontstaan niet van een strandwandeling, een rondje door een bos of zwemmen in een sloot. Maar het klopt wel dat invloeden van buitenaf (zoals: zand, modder, water, takjes, et cetera) een rol spelen bij het ontstaan van klitten. Want als al die ‘rommel’ in de vacht blijft hangen en onvoldoende vachtverzorging plaatsvindt dan komen er langzaamaan klitten in de vacht. Vooral op plekken als oksels, liezen, buik en achter de oren, waar juist de haren veel tegen elkaar aan schuren. Frequent borstelen en kammen is dus belangrijk. Je verwijdert niet alleen het vuil, maar je voorkomt ook dat de haren aan elkaar gaan plakken. En in het ergste geval blijft er zoveel haar aan elkaar zitten, dat vilt ontstaat. Dan is er geen doorkomen meer aan en de enige optie is scheren. En dat willen veel hondeneigenaren niet.

Vermijd dus klit- of viltvorming door regelmatig borstelen, borstelen en nog eens borstelen. Informeer bij een trimsalon over de mogelijkheden van het borstelen en kammen. Zij geven graag advies. Het is tenslotte in ieders voordeel en belang als een hond goed onderhouden wordt. Maar breng je hond ook af & toe of vaak (afhankelijk van het ras) bij een trimsalon voor een intensieve trimbehandeling. Trimmers kunnen veel betekenen voor zowel honden als de baasjes. Blijf daarom niet weg bij een trimsalon! Want hoe langer je wacht met de vachtverzorging van je hond door een professional hoe groter de kans dat jouw hond in de vilt komt en daardoor wellicht gezondheidsproblemen krijgt. En vergeet ook niet dat honden veel langer op een trimtafel moeten staan dan bij een normale trimbeurt. Wat weer impact heeft op het stressniveau en de spieren. Bovendien (en niet geheel onbelangrijk) kun je een gepeperde rekening van de trimmer verwachten, omdat zij veel extra tijd nodig hebben om de huid en de vacht weer gezond en in goede conditie te krijgen. Voorkomen is dus in alle opzichten beter dan genezen!

Dit artikel is in het magazine DOGHAIR gepubliceerd. Het vakblad voor de professionele trimsalons. Editie 2022, nummer 1.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *