Hoe leuk is het om op pad te gaan met je hond. En waar voelt de hond zich het fijnst…..buiten in de natuur. En dat is ook nog eens de leukste plek om te fotograferen. Maar hoe, in welke periode en op welke locatie krijg je de mooiste foto’s van je hond? Ik vertel het allemaal in deze blog over hondenfotografie in de vrije natuur.

Bos

De herfst is de mooiste periode van het jaar voor hondenfotografie. De kleurschakeringen en de bladeren in het bos zorgen voor unieke, dromerige en sfeervolle beelden. Zelfs op zwaarbewolkte dagen lukt het nog steeds om jouw hond prachtig op de foto te krijgen, maar zorg wel voor genoeg contrast en juiste compositie in het beeld. Dat betekent een verschil tussen de meest lichte tinten en meest donkere tinten en hoe het onderwerp in het beeld wordt gepositioneerd. Zo komt de hond ‘los’ van de achtergrond, wordt het beeld een eenheid en spreekt het daardoor meer aan. 

Schitterende bosrijke omgevingen om te fotograferen zijn onder andere: het Mastbos in Breda, de Loonse en Drunense Duinen in Giersbergen, Nationaal Park De Hoge Veluwe in Hoenderloo en het Dwingelderveld in Ruinen. Check van te voren de website van Natuurmonumenten over wat wel en niet is toegestaan voor jouw hond.

Strand

Zo’n beetje het hele jaar kun je je hond op het strand fotografen. Maar er zijn wel een paar aandachtspunten! Het moet niet stormen, want dan waaien de haren van bijvoorbeeld langharige honden alle kanten op. En het is niet handig met harde regen, want dan staat je hond als een verzopen katje op de foto. Verder zijn eigenlijk de lichtomstandigheden op het strand altijd heel gunstig en zijn er veel mogelijkheden in de fotografie. Zo maak je mooie portretfoto’s tussen het helmgras, maar schiet je ook leuke actiefoto’s op het strand of in de branding. Veel keuze dus, maar let wel op de sluitertijd bij bewegende beelden, die moet altijd hoog staan. En als je hond in het water loopt, houdt dan rekening met de schittering van het water. 

Duinen en stranden waar je geweldige foto’s maakt, zijn onder andere: het Ouddorp strand aan de Vrijheidsweg in Ouddorp, de Slufter op de Maasvlakte in Rotterdam, Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen en Kijkduin in Den Haag. Op de website van Doggy Dating lees je alles over de losloopgebieden.

Heiden

Er zijn twee soorten heiden; zomer- en winterheiden. De zomerheide groeit van de zomer tot het najaar en in augustus kleuren de heidevelden betoverend paars. En de winterheide staat volop in bloei van het najaar tot het voorjaar en kleurt vaak groen. Zo heb je aardig wat maanden om unieke beelden van je hond te maken op de prachtige heidelandschappen. En door de combinatie van een kleine scherptediepte (het onderwerp scherp en de achtergrond wazig) in het beeld, de lage beplanting, de verscheidenheid aan kleuren en het rustige decor leg je ook nog eens die kenmerkende blik, de veelzeggende emotie van jouw hond perfect vast. 

Waar vind je de romantische heidevlaktes? De meest bekende is natuurlijk de Posbank in Rheden, die tussen midden augustus en begin/half september één paarse gloed laat zien. Maar ook op locatie De Bergse Heide in Bergen op Zoom zijn de mogelijkheden divers. Voor de winterheiden kun je het beste naar de Loonse en Drunense Duinen in Giersbergen en het natuurgebied Voornes Duin in Voorne-Putten. Op de websites van Natuurmonumenten en Doggy Dating lees je ook alles over waar je met jouw hond los of aangelijnd mag lopen.

https://www.hondenfotoland.nl

Biografie gediplomeerd fotograaf Saskia Angenent-Degens:

Saskia Angenent-Degens (Rotterdam, 1972) is gefascineerd in gedachten, emoties en gezichtsuitdrukkingen van honden. Zij ziet zichzelf als artistiek fotografe die seriematig te werk gaat. Met een groot aantal prachtige hondenportretten, vastgelegd in het hondenboek FOCUS, Hondengedachten in een flits, studeerde zij in 2022 af aan de fotovakopleiding van het Beeldcentrum in Zundert.

Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.