Net op het moment dat Ankie met de handen in het haar zat, kwam door een verdrietig toeval Chihuahua Roos in haar leven. Ondanks de timing bedacht de docent Kunst & Expressie op CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland zich geen seconde en adopteerde ze Roos.

Ankie leerde de Chihuahua kennen dankzij de buurtapp Nextdoor. Daarin deed een buurtbewoonster een oproep of iemand haar hondje zou willen uitlaten. Omdat er geen reactie op kwam, waagde Ankie haar kans. Toen ze aanbelde bij de mevrouw, reageerde een hond luidkeels. Even dacht Ankie een grote hond aan te treffen, een herdershond misschien. Zelf is ze met zulke honden opgegroeid. Maar niets wat het lijkt want toen de deur openging, zat daar een piepkleine Chihuahua. Ankie schoot in de lach, maar was opslag verliefd.

Ankie is eigenaar van Stichting Kunstbus en is sinds die eerste kennismaking dag in, dag uit met Chihuahua Roos in de weer. Ze neemt haar overal mee naartoe. Niks is haar te veel en zodoende komt Roos dan ook niet te kort. Toen Anneke, het oorspronkelijke baasje van Roos, ongeneeslijk ziek werd en in 2021 overleed, kwam Roos definitief bij Ankie en haar gezin wonen.

In 2022 kreeg Ankie een baan als docent aangeboden. Hoe moest dat met Roos? Ankie besloot haar mee te nemen naar school. Alleen, hoe? Niemand mocht het weten, omdat honden officieel niet zijn toegestaan – behalve geleidehonden en dat is Roos niet. Dus bedacht Ankie een list. Ze kocht een originele en speciale Louis Vuitton ‘tas’. En zonder dat iemand het in de gaten heeft, ‘smokkelt’ ze nu Roos elke dag stiekem mee naar binnen.

“Het is zo grappig dat niemand op school weet van Roos”, vertelt Ankie. “Nou ja, op twee leerlingen en de conrector na. Er worden vaak grapjes gemaakt als ik binnenkom. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd: ‘Hé Ankie, heb je een Chihuahua of zo bij je?’ Dan heb ik natuurlijk een binnenpretje en denk ik: je moest eens weten. Maar door deze fotoshoot weten nu wel meer leerlingen van Roos hoor. Overigens zal de directie er binnenkort ook wel achter komen, want ik ben uitgenodigd om aan het tv-programma Het mooiste meisje van de klas mee te doen. Als Jaap Jongbloed met zijn cameraploeg komt filmen, is Roos daar natuurlijk ook bij”, zegt ze lachend. “Dan weet ik zeker dat iedereen van het grote ‘schoolgeheim’ weet.”

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2024, nummer 2.