Hoe krijg je je hond scherp op de foto? Wat moet je doen om een wazige achtergrond te creëren? En waar moet je op letten tijdens het fotograferen? In deze blog geef ik tips die je kunnen helpen om jouw hond mooi op de foto te zetten.

Tip 1. Focus altijd op de ogen

Het eerste waar je naar kijkt zijn ogen, dit geldt voor zowel mens als dier. Ogen vertellen een verhaal, daar zie je de emotie in. Zorg daarom dat de ogen altijd scherp zijn. Hiermee maak je het beeld persoonlijker.

Tip 2. Beweeg met de hond mee

Je kunt vanuit verschillende standpunten fotograferen, maar houd rekening met de hond. Zij bewegen alle kanten op, maar de meest gangbare posities zijn liggen en zitten. Beweeg daarom mee en ga door de knieën of op je buik liggen. Zorg dat je op ooghoogte van de hond zit of ligt. En stel je camera in op een snelle sluitertijd. Anders krijg je bewegingsonscherpte in je beeld.

Tip 3. Denk aan de omstandigheden

Veel factoren spelen een rol om tot een prachtige foto te komen. Niet alleen het weer, maar ook de omgeving. Met name de achtergrond in een beeld is belangrijk. Bij een rustige, egale achtergrond komt de focus automatisch meer op de hond te liggen. En krijg je een sterkere foto. Creëer dus weinig scherptediepte in het beeld. Ook wel bekend als de ‘wazige’ achtergrond in een foto.

Tip 4. Bepaal de compositie

Je kunt een foto nog spannender te maken door niet alles te laten zien. Het klinkt gek, maar in sommige gevallen werkt het echt. Een juiste uitsnede van een foto kan een beeld sterker maken. Veel fotografen gebruiken de bekende ‘gulden snede’. Dit geeft een ultieme verhouding van perfectie en schoonheid aan een beeld. Probeer tijdens het fotograferen al de juiste compositie te bepalen, maar het is ook mogelijk om achteraf in Photoshop bij te stellen. 

Tip 5. Speel met natuurlijk licht

Observeer de lichtomstandigheden als je buiten gaat fotograferen. Kijk altijd naar de stand van de zon. De beste tijdstippen zijn bij een uur nadat de zon opgaat, en voordat de zon ondergaat. Ook wel het ‘gouden uurtje” genoemd. Dit is een perfecte lichtsituatie en zorgt voor prachtige en warme foto’s.

Tip 6. Let ook op het karakter van de hond

Wat maakt jouw hond uniek? Het karakter van de hond maakt het verschil in een portret. Is jouw hond actief? Probeer dan foto’s te maken als hij bijvoorbeeld aan het rennen is. Of heb je een rustige hond? Kijk dan of je hem in positie krijgt voor een mooi portret. Stel hem op zijn gemak, dan zie je een ontspannen hond waarbij je het karakter herkent.

Tip 7. Trek de aandacht, beloon en heb geduld

Oren omhoog, neus gespitst! Je wilt de volledige focus van je hond vastleggen. Met een piepertje, snoepje of zijn favoriete speeltje krijg je veel voor elkaar. Zorg daarnaast voor een ontspannen sfeer en veilige omgeving. Beloon op het juiste moment en te allen tijde positief. In veel gevallen is dat zodra de foto is gemaakt. Houd bovendien de fotosessie kort. De dacht van de hond verandert snel. Kortom: een hond fotograferen vergt heel wat geduld en inlevingsvermogen. Maar het allerbelangrijkste is dat je het leuk maakt voor jouw hond.

Tip 8. Zorg voor afwisseling

Maak een reportage met variatie in foto’s. Verander van omgeving. Ga op zoek naar nieuwe locaties. In mijn vorige blog schreef ik hoe je een mooie locatie kunt vinden. Maar maak ook gebruik van verschillende lenzen en tijdstippen van de dag. Probeer allerlei dingen. Trek eropuit met je hond en ontdek leuke en nieuwe plekjes. En zo bouw je ook nog eens samen een sterke band op.

Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.