Waar moet je tijdens een herfstwandeling op letten?

Het is herfst! Voor buitenliefhebbers met een hond hét mooiste seizoen van het jaar. Lekker met je hond eropuit naar het bos voor een lange en heerlijke wandeling. Helaas niet zonder gevaar voor onze viervoeters. In dit artikel lees je wat de risico’s voor jouw hond zijn.

Bos en honden

Als er ergens een plek is waar honden van alles tegenkomen, dan is het wel in een bosrijke omgeving. Van herfstvruchten die van bomen vallen tot prachtige paddenstoelen. Een mooi gezicht als de grond zo bezaaid ligt met beukennootjes, dennenappels, kastanjes, eikels, hulst en paddenstoelen. Je hond kan echter erg ziek worden als deze spelenderwijs worden opgegeten. Sommigen zijn namelijk giftig!

Paddenstoelen

De herfst is het paddenstoelenseizoen bij uitstek. De paddenstoelen die we zelf niet mogen eten, zijn ook giftig voor honden. Het is niet eenvoudig om eetbare en niet-eetbare soorten van elkaar te onderscheiden. Zorg ervoor dat jouw hond van alle paddenstoelen afblijft. Zo vermijd je dat je hond buikkrampen, braakneigingen of andere spijsverteringsproblemen krijgt. Als je het idee hebt dat hij toch een paddenstoel heeft gegeten, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts. Probeer de desbetreffende paddenstoelensoort mee te nemen, want zo kan de dierenarts een goede diagnose stellen.

Spelen met eikels, kastanjes, hulst, beukennootjes en dennenappels 

Eikels, kastanjes en hulst zijn eveneens giftige herfstvruchten voor honden. Eikels (en eikenbladeren) bevatten een hoog gehalte aan looizuur (tannine) dat giftig is voor honden. Vooral groene eikels bezitten het meeste van deze stof. Ziekteverschijnselen lopen uiteen van buikpijn tot nierschade en nierfalen. Wilde kastanjes (en ook kastanjebladeren) bevatten de giftige stof saponinen, waardoor irritaties aan de slijmvliezen en zelfs neurologische aandoeningen kunnen ontstaan. Tamme kastanjes daarentegen (herkenbaar aan het stekelige omhulsel en de ovale vorm) zijn niet giftig en mogen gegeten worden, maar let op dat er geen verstopping in de darmen ontstaat. Verder zijn de rode besjes van hulst beslist geen gezonde hap voor honden, want zowel de bladeren als de besjes zijn giftig. Ze kunnen symptomen geven als misselijkheid, braken en diarree. 

Met dennenappels en beukennootjes spelen honden ook al te graag en soms slikken ze deze zonder moeite in. Dennenappels en beukennootjes zijn niet giftig en bevatten geen giftige stoffen. Wel kunnen de scherpe randjes en splinters leiden tot verstopping in het maagdarmkanaal of zelfs tot schade in de darmen.

Kortom: neem altijd contact op met de dierenarts voor het juiste advies!

Maak van de herfstwandeling een feestje!

Nu duidelijk is welke gevaren voor honden op de loer liggen tijdens een herfstwandeling, moet het nog wel leuk blijven voor zowel de hond als het baasje. Neem niet alleen een favoriet speeltje en lekkere snoepjes mee om af te leiden, maar lijn hem ook aan. Zo maak je van een boswandeling een feestje voor jullie beiden. 

En vergeet niet je camera mee te nemen, want niets is mooier om de prachtige seizoenskleuren van de natuur vast te leggen. Daarover meer in mijn volgende blog!

Bronnen: www.dierenarts.nl | www.medspets.nl | www.dierapotheker.nl | www.dier.nu | www.dierenbescherming.nl 

Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.