Voor ons, als gezin, is de winterperiode de tijd van het jaar dat we volop met elkaar genieten van en in de sneeuw. Onze reis gaat steevast naar het mooie Itter in Tirol, Oostenrijk.

Toen we op onze eerste dag met de Salvistabahn naar boven gingen, verwachtten we niet dat we warm onthaald zouden worden door een hond. Met veel enthousiasme kwam de jong Anton Donald, een kruising Berner SennenBorder Collie met roepnaam Toni, ons kwispelend tegemoet om even gedag te zeggen.

Ik raakte aan de praat met baasje Hannes Margreiter, die als chef bij de Salvistabahn werkt, over hoe het zo komt dat zijn hond meegaat en mee mag naar zijn werkplek. “Behalve dat Toni en ik altijd bij elkaar zijn, een soort ‘me-and-my-shadow-effect’, is dit ook een echte werkplek voor mijn hond. Hij ziet alle mensen als zijn vrienden en maakt alle gasten blij. Ze komen onophoudelijk aaien en dan lachen ze”, vertelde Hannes opgetogen. “Toni is niet alleen een en al liefde, maar hij geeft iedereen ook liefde en een goed gevoel. Hij stelt iedereen op z’n gemak.”

Dat komt omdat honden puur zijn en het gedrag van mensen goed kunnen observeren. Ze merken het meteen als er iets loos is. Zo kunnen ze emoties feilloos aanvoelen en raken ze beïnvloed door de gemoedstoestand waarin mensen zich bevinden.

Ondanks dat we al goed gehumeurd onze dag begonnen waren, werd de vrolijke stemming nog sterker toen we op de berg de gondel uitstapten en een hond ons overlaadde met zijn ongeremde opgewektheid. “Toni is een geweldige vriend voor mij én iedereen die hier voorbijkomt. Het is best bijzonder wat hij doet, want hij is eigenlijk een alleskunner: van liefdevolle liftbediende tot een soort hulphond in de sneeuw. En dan bedoel ik niet dat hij mensen redt”, verduidelijkte Hannes. “Hij is meer een assistentiehond door het comfortabele gevoel dat hij meegeeft. Sneeuw en water zijn volledig ding, dan is hij helemaal happy.”

Na ons gesprek maakte ik nog gauw wat foto’s en dwarrelden we met een intens gelukkige ervaring de berg af. Om vervolgens nog één keertje de lift te pakken voor een dikke knuffel van die lieve Toni.

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2024, nummer 4.