Hoe leuk is het om met je hond eropuit te gaan, de natuur in. En laat dat nou ook nog eens de leukste plek zijn om te fotograferen. Maar hoe, waar en wanneer maak je de mooiste foto’s van je hond?

De lente en de herfst zijn de mooiste periodes van het jaar voor hondenfotografie. Zelfs op zwaarbewolkte dagen lukt het nog steeds om jouw hond prachtig op de foto te krijgen, maar zorg wel voor voldoende contrast. Dat betekent een verschil tussen de meest lichte en de meest donkere tinten. Ook de compositie (hoe het onderwerp in het beeld wordt gepositioneerd) is ontzettend belangrijk. Een combinatie van contrast en compositie zorgt ervoor dat de hond ‘loskomt’ van de achtergrond. Zo wordt het beeld een eenheid en spreekt het (nog) meer aan. 

Lichtspel

Groen blad, mos, prachtig getekende boomstammen: fotograferen in een bosrijke omgeving is een feest. De kleurschakeringen en de bladeren in het bos zorgen voor unieke, dromerige en sfeervolle beelden. Wel is het belangrijk om goed op de lichtomstandigheden te letten. In het bos, onder de bomen, kan het vrij snel donker zijn. Als je fotografeert bij weinig licht, is het -bijvoorbeeld in een bos dat wat donker is – zaak om je sluitertijd hoog te zetten (korte sluitertijd, vanaf 1/100e van een seconde en sneller). Zeker als je ook nog eens bewegende beelden wilt schieten. Een voordeel van fotograferen in het bos is dat je minder last hebt van (lichte) regen, omdat het bladerdak de druppels tegenhoudt. Met harde regen is het echter sowieso niet handig om te fotograferen. Dan komt je hond als een verzopen katje op de foto.

BETOVERENDE BOSSEN
Schitterende bosrijke omgevingen om te fotograferen zijn onder andere het Mastbos in Breda, de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant, Nationaal Park De Hoge Veluwe in Hoenderloo en het Dwingelderveld in Ruinen.

Zon, wind en water

Bijna het hele jaar kun je je hond op het strand fotograferen. Vaak zijn de lichtomstandigheden er uitermate gunstig: op het strand heb je meer zonuren dan in het binnenland en geen bomen die het licht wegnemen. Hoewel fotograferen in de felle zon vaak geen optimaal resultaat geeft, omdat het licht dan te ‘hard’ is. Op het strand heb je veel mogelijkheden qua fotografie. Zo maak je mooie portretfoto’s tussen het helmgras, maar schiet je ook leuke actiefoto’s in het zand of in de branding. Naast het gebrek aan schaduw, zijn er op het strand nog enkele aandachtspunten. Let bijvoorbeeld op de windkracht. Als het stormt, waaien de haren van langharige honden alle kanten op en daar wordt een foto vaak niet mooier van. Wil je je hond in het water fotograferen Houd dan rekening met de schittering van het water. 

MOOIE STRANDEN 
Duinen en stranden waar je geweldige foto’s kunt maakt, liggen onder meer in Ouddorp (strand aan de Vrijheidsweg), Rotterdam (Slufter op de Maasvlakte), Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen en Kijkduin bij Den Haag.

Paarse gloed

Vanaf eind juli tot eind september, dus vooral in de maand augustus, kleuren de heidevelden betoverend paars. Maar ook als ze niet bloeien, zijn de Nederlandse heidevelden het fotograferen waard. Je hebt dus eigenlijk het hele jaar de tijd om unieke beelden van je hond te maken in een prachtig heidelandschap. Door de combinatie van een grote scherptediepte (het onderwerp scherp en de achtergrond wazig) in het beeld, de lage beplanting, de verscheidenheid aan kleuren en het rustige decor leg je ook nog eens die kenmerkende blik of de emotie van jouw hond perfect vast.

PRACHTIGE HEIDE
Waar vind je de romantische heidevlaktes? Een bekende is natuurlijk de Posbank in Rheden, die met name in augustus één paarse gloed laat zien. Maar ook op de Bergse Heide in Bergen op Zoom zijn de mogelijkheden divers. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de heidevelden in de Noord-Brabantse Loonse en Drunense Duinen of het natuurgebied Voornes Duin in Voorne-Putten bijzonder fotogeniek.

Mag je hond loslopen?

Een foto van een vrije, loslopende hond is praktisch altijd mooier dan een hond aan de riem, maar zoals je weet: honden mogen niet overal los! Het is belangrijk om te weten waar en wanneer het is toegestaan om jouw hond te laten loslopen. Check daarom van tevoren bijvoorbeeld de websites: 

(Zoek op ‘hondenlosloopgebieden’)

Fotograaf Saskia Angenent-Degens studeerde af aan de fotovakopleiding van het Beeldcentrum in Zundert. Haar hondenportretten zijn te bewonderen in het boek FOCUS, Hondengedachten in een flits. Meer weten? www.hondenfotoland.nl

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2023, nummer 5.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *