Honden kunnen veel voor mensen betekenen. Ze zijn er altijd; op vrolijke en verdrietige momenten. We kennen veel bijzondere verhalen over lieve en ondeugende honden. En zo ook dit duo. Wat een enorme lieverds. Op een prachtig landgoed in Strijen maakte ik een fotoreportage en tijdens de fotoshoot vertelde baasje Ada waarom deze twee bij elkaar horen en wat ze zo bijzonder maakt. Wie zijn Mokka & Nova? En waarom zijn ze zo belangrijk en onmisbaar voor haar en het gezin?

“Voor ons staat één ding als een paal boven water: de beste therapeut heeft een vacht en vier poten! En dat zijn onze twee prachtige en lieve Labradors. Mokka is een chocoladebruine Labrador van 6 jaar. Zij is in Rotterdam geboren. Nova is een zwarte Labrador van 4 jaar en geboren in Strijen.

We hebben altijd Labradors gehad. Toen onze vorige Labrador Dana overleed, wilden we voor de ander, Droste, een maatje. Vooral omdat ze al 10 jaar was. Wij wilden haar niet de laatste jaren van haar leven alleen laten doorbrengen. Dus gingen we op zoek. Het was niet eenvoudig, maar gelukkig vonden wij Mokka. Een echte lieverd. Gewoon een goedzak. Geen kwaad zit in dat ‘beessie’. En toen Droste overleed, gold hetzelfde voor Mokka. En zo hebben we Nova erbij gekregen. Voor ons, maar absoluut ook voor de honden vinden wij twee honden ideaal. Ze hebben elkaar en zijn onafscheidelijk; een gouden duo.

Een Labrador heeft onze voorkeur, omdat wij ze supermooi en lief vinden en lekker sportief zijn. Ik deel mijn dagen zo in dat alles rondom de honden gepland wordt. Zo werk ik halve dagen en ga ik elke dag met ze op pad om een lange wandeling te maken. 

Bovendien hebben zowel Mokka als Nova een uitmuntend resultaat op de Rotterdamse Dog Show behaald. En ze hebben verschillende gehoorzaamheidsdiploma’s in de wacht gesleept. Luisteren doen ze als de beste. Wij kunnen met ze lezen en schrijven. Ze zijn er altijd; in goede en slechte tijden. Allebei zijn ze onze allerbeste maatjes. Ons hele gezin doet er alles aan om ze een onbezorgd gouden ‘hondenleven’ te bieden. Ze zijn enorm trouw en we krijgen onvoorwaardelijke liefde van onze bruine Rotterdammer en zwarte parel, hun koosnaampjes. 

Labradors kijken je schattig en aandoenlijk aan, maar ze zijn ook heel ondeugend. Dat hebben we wel gemerkt! Toen ze jong waren, hebben ze heel wat gesloopt. Zo vond Mokka de vullingen van die zachte hondenkussens geweldig. Op een ochtend kwamen we beneden en het leek wel of het gesneeuwd had. De hele woonkamer was wit! Nova kon er ook wat van hoor. Ze heeft wel 7 paar slippers kapot gemaakt. En telkens één slipper! Ze zijn gewoon verwend, want ze deden het altijd als wij er niet waren. Gelukkig gaat het nu beter, maar wij zeggen altijd: ‘beter verwend dan verwaarloosd’. Kortom: een leven zonder onze trouwe viervoeters kunnen en willen wij ons niet voorstellen. Deze tegeltjes uitspraak is mij uit het hart gegrepen: who ever said that diamonds are a girls best friend…. never owned a dog.

Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.