Honden met een dubbele vacht hebben een ondervacht (wolharen) en een bovenvacht (dekharen). De ondervacht wordt ook de wolvacht genoemd. Doorgaans verharen deze honden twee keer per jaar. Ook wel bekent als de ‘ruiperiode’ en vindt plaats in het voor- en najaar. En dan verliezen honden véél haren. Tallozen haren vliegen om je oren! Maar hoe behandel je honden met dit soort vachten? En welke rassen hebben wolharen? Ik leg het allemaal uit in deze column.  

Ontwollen van de vacht

Als wolharen aan vervanging toe zijn, is de vacht niet meer op z’n best. De haarschubben gaan openstaan of zijn afgebroken en de vacht ziet er dof uit. Dit betekent dat het ruien gaat beginnen. De wolharen, de oude haren in de ondervacht, laten los en maken plaats voor nieuwe haren. Het is tijd om de wolharen te verwijderen. Dit wordt ook ‘ontwollen’ genoemd. Dan kun je voor een deel thuis doen, maar minstens tweemaal per jaar heb je een trimsalon nodig. Met name tijdens de ruiperiode, want een trimsalon beschikt over de juiste technieken en materialen om jouw hond hierdoorheen te helpen.

Verzorging thuis 

Thuis kun je aardig wat doen om de oude haren uit de vacht te krijgen, maar wees voorzicht. Honden met dubbele vachten mag je niet te veel borstelen en kammen, want dan verstoor je de haarcyclus. Doe je dit wel regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks, dan is de kans groot dat jouw hond het hele jaar ruit. Borstel en kam daarom alleen op de plekken waar klitten ontstaan, zoals oksels, broek en achter de oren. Alleen tijdens de ruiperiode mag je je hond goed borstelen en kammen. Anders komen de oude en dode haren niet uit de ondervacht. 

Naar de trimsalon 

Met de speciale was- en blaastechniek haalt de trimmer niet alleen ‘alle’ loszittende haren eruit. Ook blijft de vacht in goede conditie en de natuurlijke vachtwissel intact. Honden worden met een speciale shampoo gewassen. En daarna wordt met een krachtige föhn, een waterblazer, alle overgebleven wolharen uit de vacht geblazen. Na zo’n trimbehandeling ziet jouw hond weer prachtig en glimmend uit. Als laatst knipt de trimmer jouw hond in model. Dan gaat het alleen nog om het modelleren van de bevedering, dat zijn de poten, broek, staart en oren.

Voordelen van ontwollen

Het is dus heel belangrijk om jouw hond een goede ontwolbehandeling te geven. Het biedt zelfs voordelen. Hij is sneller droog na het zwemmen of regen, heeft niet zo’n last van de warmte en neemt weinig stof, zand en vuil mee naar binnen. Én de kans is klein dat hij spier- en gewrichtsproblemen krijgt. Maar naast dit alles heb je ‘veul’ minder haren in huis. Dus geen haar, haar en nog eens geen haar meer!

Deze column is in het magazine DOGHAIR gepubliceerd. Het vakblad voor de professionele trimsalons. Editie 2023, nummer 4.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *