Als ik door het winkelcentrum Makado in Alblasserdam loop, zie ik in een portiek van een modestoffenwinkel een vrolijke chocoladebruine Labradoodle liggen. Ik maak een praatje met eigenaresse Yvonne en leg haar uit dat ik met een bijzonder project bezig ben: het fotograferen van honden op de werkplek van het baasje. Ik vraag of ze het leuk vindt om mee te doen. Ze is zo enthousiast dat we direct aan de slag gaan met de fotoshoot. 

De lieve Teddy verwelkomt me en loopt triomfantelijk achter mij aan. Ondertussen legt Yvonne uit dat ze dolblij is met haar Teddy. “Eindelijk hebben we zelf een hond. We hebben altijd op logeerhonden gepast, maar we wilden dolgraag een hond van onszelf. Het was wel even een zoektocht, want niet alle honden zijn geschikt voor in een stoffenwinkel. Klanten willen natuurlijk geen stofjes met hondenharen erop. Dus maakten we een lijstje met alle honden die niet verharen. Je staat versteld hoeveel er dat zijn. Toch was de keuze snel gemaakt. Het werd een Labradoodle. Via een zoektocht door Nederland kwamen we in België uit. Daar vonden we Teddy. Eindelijk was het zover…we kregen zelf een hond. Gelukkig zijn honden in het winkelcentrum toegestaan.”

Als een geboren fotomodel wil Teddy heel graag op de foto. Tussen, voor, naast de stoffen, Teddy vindt het allemaal prima. Hij laat zien dat een modestoffenwinkel niet alleen maar een plek is om te winkelen, het is ook zijn tweede huis. Samen creëren Yvonne en Teddy een sfeer van warmte en gastvrijheid die klanten keer op keer terugbrengt. En hoe grappig is het dat er een klant binnenkomt die op zoek is naar ‘Teddy Modestoffen’. Ik kijk verbaasd op, want ik heb er nog nooit van gehoord. Precies daar waar de klant en het baasje de stof uitzoeken, aanschouwt Teddy het tafereel. Een heerlijk fluffy en zachte stof, net zoals Teddy.

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2023, nummer 10.