In een wereld geregeerd door tijd en haast, zijn er momenten die ons eraan herinneren om even stil te staan en te genieten van een mooie omgeving. Voor Faya, een Golden Retriever met een hart van goud, was dat moment toen ze nog één keer met haar baasje mee mocht naar de werkplek bij de Nederlandse Spoorwegen in Rotterdam. Ondanks haar hoge leeftijd en broze gezondheid lukte het haar om nog een dierbare herinnering met haar baasje te maken.

Vroeger mocht Faya af en toe mee naar de werkplek van haar baasje Marie-José. Dat wilden zij heel graag herbeleven. Daarom regelden we een fotoshoot en reisden we vanaf NS Barendrecht samen naar NS Rotterdam Centraal, de bijzondere werkplek van Marie-José. Als we aankomen, merk ik dat het voor Faya zeker geen onbekend terrein is, want achter de balie bij NS International begroet ze enthousiast de gezellige collega’s. Ze vinden het geweldig om Faya weer te zien. De Golden Retriever krijgt van iedereen een aai over haar bol of een dikke kroel. Ook op de perrons, als haar baasje reizigers helpt bij het zoeken naar de juiste bestemming, kan menig passant een vrolijke snuit verwachten.

Faya is de eerste hond voor de familie van Marie-José. Op de vraag waarom ze juist voor een Golden Retriever kozen, krijg ik een liefdevol antwoord. “Door haar verterende blik vielen we als een blok voor haar. Van te voren hebben we goed onderzocht welk type hondenras het beste bij ons paste. Omdat Goldens uitstekende gezelschapshonden zijn en altijd een blij karakter hebben, was de keuze snel gemaakt. En zeg nou zelf! Van dat guitige koppie en die schattige ogen smelt je toch?” Daar ben ik het helemaal mee eens.

Voor Faya is het misschien niet meer dan een bezoek aan een werkplek, maar voor baasje Marie-José is het een moment van dankbaarheid. Voor de onvoorwaardelijke liefde en vriendschap die Faya altijd heeft geboden, voor de vreugde die ze samen hebben gedeeld, zelfs in de kleine dingen. Terwijl de dag ten einde loopt, nemen Faya en haar baasje afscheid van de werkplek van de Nederlandse Spoorwegen. Het was voor ons allemaal, ook voor mij als fotograaf, een geweldige ervaring. Hoewel de fysieke reis tot een einde kwam, zou de herinnering aan deze dag voor altijd voortleven. Want soms zijn het niet de bestemmingen die het belangrijkst zijn, maar de gouden momenten die we beleven. En voor Faya en haar baasje was deze ‘reis’ er één die ze voor altijd zouden koesteren.

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2024, nummer 5.