De feestdagen zijn weer in aantocht! Door het coronavirus wellicht een wat ander vooruitzicht dan andere jaren, maar velen kiezen toch voor een gezellige, enigszins aangepaste, kerstinvulling. Buiten zie je al veel kerstlampjes en in de winkels hoor je Sinterklaas- en kerstliedjes door elkaar. Misschien ben je al volop inkopen aan het doen. En ben ik er bijna zeker van dat er ook een cadeautje voor jouw hond bij zit. Ik hoor je denken: nou echt niet! Maar onbewust vinden we het superleuk om onze hond te verwennen. Want weet je dat maar liefst 80% van de hondeneigenaren hun lieve viervoeter met de feestdagen, dierendag én verjaardag een cadeau geeft?

Kerstdiner voor wolven

Als we héél ver terug in de tijd gaan, waren we helemaal niet bezig met het ‘verwennen’ van honden. Bovendien hoorden honden helemaal niet in een huis. Het waren roofdieren die afstamden van de wolf. Jagen en overleven waren hun dagelijkse bezigheden. Bij voorkeur op elanden, herten, reeën en wilde zwijnen. Wolven kenden geen kerstdiner, dat regelden zich vanzelf! Door de eeuwen heen, zijn we heel wat mutaties verder en zijn honden steeds meer een sociale rol gaan spelen in de samenleving. Tegenwoordig is de hond de beste vriend van de mens geworden. Het gaat nog een stap verder. Een hond is tegenwoordig een volwaardig gezinslid. En daarnaast verkiezen sommige hondenbezitters de vriendschap van hun trouwe viervoeter zelfs boven die van mensen.

Run op honden

Uit onderzoek van Dibevo, van 17 september 2020 door MarketResponse, blijkt dat tegenwoordig ruim 27 miljoen huisdieren in Nederland leven. Daarvan nemen honden en katten het voortouw. Er zijn ongeveer 1,7 miljoen honden, verspreid over iets meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens. 

Waar na 2017 een lichte daling ontstond in het houden van honden, zijn de viervoeters in 2020 niet aan te slepen. Veel mensen kiezen nu voor de aanschaf van een hond, omdat ze door het coronavirus veel meer tijd thuis doorbrengen. Een mooi moment om een wellicht langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.

Cadeautips

Oké, als je dan toch besluit om jouw hond te verwennen, waar moet je dan aan denken? Waar wordt een hond blij van, en wat is gezond en verantwoord? Uiteraard is dat per hond verschillend. Tevens speelt het beschikbare budget een belangrijke rol. Voor een klein bedrag heb je al lekkere en gezonde snacks. Overigens kun je met het geven van hondencadeaus heel ver gaan. Zo worden zelfs hondenvakanties aangeboden. Maar van een bal, flos, hondenpuzzel, gezonde hondensnoepjes of een grappig kauwbot wordt je hond absoluut blij.

En heel stiekem verklap ik jullie dat ik ook tot die 80% behoor die graag haar hond met de feestdagen verwent. Met Sinterklaas krijgt ze een rubberen snackbal en tijdens de kerstdagen een leuke flos. Ach ja, soms moet je gewoon gek doen. 

Bronnen: https://www.licg.nl | https://dibevo.nl | https://www.hartvannederland.nl | https://nl.wikipedia.org

Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *