Jagen, zoeken, leren, speuren, apporteren én spelen! Jachttraining voor jonge honden.
In april maakte ik een mooie fotoshoot van drie
Golden Retrievers en een Labrador tijdens een jachttraining in Strijen. Niet alleen erg leuk om te doen, maar ook voor mij heel leerzaam. Door het ‘oog’ van de lens leerde ik nog meer over gedrag, gehoorzaamheid en de passie van honden, maar zag ik ook een mooie band en samenwerking tussen de honden en hun baasjes. Wat maakt jachttraining zo bijzonder voor honden en wat leren de hondeneigenaren?

Passie

Vrijwel alle honden hebben een jachtinstinct. Ze worden namelijk met een ‘jachtgen’ geboren. Vooral Retrievers hebben dit instinct in zich en worden gezien als echte jachthonden. Retrievers zijn leuke en lieve honden met aantrekkelijke eigenschappen: zo werken ze graag samen met mensen en zijn ze meestal erg vriendelijk, actief en intelligent. Tijdens de jacht zorgen ze hoofdzakelijk voor het aangeschoten klein wild op te sporen en te apporteren. Met name deze manier van ‘werken’ wordt gezien als hun passie. Met veel motivatie van de baasjes en een heerlijke beloning willen de honden voor de baas en mét de baas werken. En het liefst vaak en veel.

Leerzaam

Jachttraining is zeer waardevol en een avontuurlijke en leerzame activiteit voor zowel de honden als de hondeneigenaren. Door jachttraining leer en motiveer je je hond op de juiste manier met zijn jachtinstincten om te gaan. Er zijn meerdere redenen om een jachttraining te volgen. Het kan zijn dat je graag buiten in de prachtige natuur actief bezig wilt zijn met je hond. Of om een goede verhouding en gedrag aan te leren tussen jou en je hond. Hierbij is de hond volledig in zijn element om voor jou als baas zijn ‘prooi’ (tijdens de jachttraining worden daar dummy’s voor gebruikt) te vinden en terug te brengen. Maar misschien heeft jouw hond wel gedragsproblemen (in de vorm van najagen, zelfs zijn staart) door zijn jachtinstinct en heeft je hond er baat bij om tijdens een jachttraining het juiste gedrag aangeleerd te krijgen. Kortom, het is als baasje erg leuk om te zien hoe jouw hond tot leven komt, hoe hij hier echt voor gemaakt is en de bijzondere band die je met jouw hond opbouwt.

Hechte band

Opvoeden, trainen, belonen en corrigeren is de balans voor een goede opvoeding. Door grenzen te stellen, weet de hond wat hij aan je heeft en groeit jullie band steeds meer. Daarnaast vormen correct gedrag, het samenspel en de concentratie een essentiële basis voor goed apporteerwerk. Een hecht team worden jullie niet zomaar. Het komt neer op de combinatie van eigenaar en hond. Leer elkaar kennen, bouw vertrouwen op, werk intensief samen en wees eensgezind met je hond. Met deze ingrediënten gaan jullie ongetwijfeld een sterk team vormen en beleven jullie samen veel plezier.

Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *