Esmee was altijd al dol op honden, maar pas op haar zeventiende kwam de Duitse Herder Herbie in haar leven. Hoewel ze haar geluk niet op kon, had ze nog een droom: met honden werken. Daarom volgde ze de beroepsopleiding Dierverzorging en specialiseerde ze zich in de hondensector. Zo kwam Esmee bij Cargo Screeners terecht. Onder toezicht van de Koninklijke Marechaussee screent dat bedrijf met onder andere Explosive Detection Dogs alle uitgaande luchtvracht op explosieven en gevaarlijke stoffen. De honden worden door Cargo Screeners Dog Security zelf tot speurhond opgeleid. Zij screenen en matchen de speurhonden, meestal herdershonden, ook met de baasjes. En zo vonden Mechelse Herder Flo en Esmee elkaar. 

Voor mijn fotografieproject zocht ik Esmee op bij Cargo Screeners in Amsterdam. Ik wist niet wat ik zag! Een paar enorm grote hallen waren gevuld met lading, klaar om gecontroleerd te worden. Terwijl ik mijn ogen uitkeek, liet Esmee me zien hoe de screening in zijn werk gaat. Zij werkt daarvoor samen met Flo, de hyperactieve hond die Esmee graag wilde. Voordat ze echt mochten samenwerken, moesten ze eerst drie maanden intensief trainen en vervolgens een succesvol examen bij de Koninklijke Marechaussee afleggen, zo vertelde Esmee me. Het was mooi om te zien hoe zij en Flo elkaar kunnen lezen, hoe ze op elkaar ingespeeld zijn. Toen Esmee Flo uit haar bench haalde, begon de Mechelse Herder meteen te speuren. Samen liepen ze langs de lading en zodra Flo een geur oppikte, ging ze zitten en bevroor ze haar neus richting de geur. Ik zag het door mijn lens gebeuren.

“Flo is niet alleen mijn ‘collega’, maar ook mijn maatje. Zij is altijd bij mij, want na het werk gaat ze mee naar huis”, legde Esmee enthousiast uit. “Tijdens en na het (speur)werk krijgt Flo tijd om te rusten en te slapen, maar in de weekenden trekken we er graag opuit. Dan maken we lange wandelingen en zwemt Flo ook veel. Eerst dacht ik dat ze niet kon zwemmen. Maar op een keer liepen we langs een sloot en Flo bedacht zich geen seconde. Met een flinke ruk aan de riem lagen we beiden in het water. Ze zwom erop los!” Eén ding staat voor Esmee vast: “Als Flo later met pensioen gaat, hoop ik dat ze bij mij mag blijven. Maar gelukkig duurt dat nog heel lang. Voorlopig blijven we een dreamteam!”

Saskia Angenent-Degens is bezig met een fotografieproject waarbij ze de kracht tussen hond en eigenaar wil vastleggen. FOCUS, Honden op de werkplek van de baas draait om honden die (soms of dagelijks) meegaan naar de werkplek van het baasje. Wil jij, samen met je hond, kans maken om mee te doen? Neem een kijkje op www.hondenfotoland.nl.

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2023, nummer 9.