In een bruisend chique damesmodezaak, waar de nieuwste modetrends en stijlvolle creaties de schappen sieren en waar klanten door kledingrekken snuffelen en door medewerkers geholpen worden bij het vinden van de perfecte outfit, loopt de lieve oude Lola. Met een hap uit haar oor flaneert ze tussen de klanten, het vriendelijke personeel, de mooiste kledingstukken en de uitgestalde schoenen en tassen.

Lola gaat vaak mee naar de winkel. Ze ligt dan uren in het voorportaal, waar ze iedereen enthousiast verwelkomt. Het is uitzonderlijk dat een Beagle zo rustig blijft liggen én zo goed luistert, want het zijn van origine eigenwijze honden. “Ze kunnen nogal hun eigen gang gang, maar Lola heeft dat toevallig niet. Nou ja, zo toevallig is dat niet. We hebben haar immers al van jongs af aan meegenomen naar de winkel. Het was voor ons belangrijk dat ze goed leerde luisteren, want we zijn niet in de gelegenheid om haar constant in de gaten te houden. Dat hoeft gelukkig ook niet, omdat Lola gehoorzaamt als de beste”, legt eigenaresse Yvonne Degens uit. “Ze houdt mij vlijmscherp in de gaten hoor”, voegt ze er grappend aan toe. “Waar ik loop of sta, is Lola ook te vinden”. Te midden van de drukte en gezelligheid gebeurt er plots iets hilarisch. Yvonne helpt een klant met het passen van schoenen wanneer Lola onverwachts op de bank springt en er triomfantelijk naast gaat zitten. Zo nieuwsgierig als ze is, wilde ze dat wel even zien.

Klanten, vertegenwoordigers, personeel en andere winkeliers zijn allemaal dol op haar. Iedereen wil haar aanhalen of een knuffel van haar ontvangen. Bovendien wordt Lola op straat herkend. “Ze is nog net geen BB’er, een bekende Bredanaar”, zegt Yvonne lachend. “Klanten nemen regelmatig snoep voor haar mee. Het is zelfs al diverse keren voorgekomen dat vertegenwoordigers haar uitlaten als wij even geen tijd hebben.” Lola is niet alleen een vrolijke hulp, maar ook een echt teamlid van dameskledingwinkel ZEZ Mode in Breda.

Saskia Angenent-Degens is hondenfotograaf en hondentrimster. Dit jaar is ze een nieuw fotografieproject gestart waarbij ze de kracht tussen honden en eigenaar wil vastleggen. ‘FOCUS, Honden op de werkplek van de baas’ draait om honden die (soms of dagelijks) meegaan naar de werkplek van het baasje. De tandarts, schapenhoeder of bewaker. Bij de een is het uitzonderlijk dat de hond mee mag, op de andere werkplek is de hond een ‘must’. Wil jij, samen met je hond, kans maken om mee te doen? Neem dan contact op met Saskia via www.hondenfotoland.nl

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2023, nummer 8.