Het gonst van de verhalen over mogelijk onveilig speelgoed dat online winkels als AliExpress, Wish, Amazon, eBay en Light in the Box verkopen. In het nieuws gaat het over kinderspeelgoed, maar als hondeneigenaar wil je natuurlijk weten of er speelgoed op de populaire online ‘markten’ ligt dat misschien ook niet veilig is voor honden. Net als kinderen zijn honden dol op speelgoed en beleven enorm veel plezier aan een dagelijks speelpartijtje.

Gemak dient de mens

Online winkelen is de eenvoudigste manier om aan allerlei producten te komen. Maar is het wel zo handig om op afstand te kopen? Wat haal je precies in huis? De Consumentenbond constateerde dat het kopen van diverse online artikelen van buiten Europa onverantwoord en risicovol is. Vooral producten als speelgoed en elektronische apparaten. En juist dit soort artikelen liggen ook in de ‘schappen’ voor de geliefde viervoeters.

Gevaarlijke afwijkingen

Wat voor kinderen geldt, is in sommige gevallen ook van toepassing op honden. Bij kinderspeelgoed is bewezen dat er gevaarlijke afwijkingen in het materiaal van het speelgoed (van buiten de EU) zitten. Zo is dat ook mogelijk met hondenspeeltjes. Materiaal van speelgoedproducten voor honden kan afbreken tijdens het spelen doordat ze erin bijten, mee stoeien, aan trekken of kapot scheuren. Vooral puppy’s zijn geneigd om alles in hun bek te stoppen. Met wellicht alle gevolgen van dien. Zo kunnen ze bijvoorbeeld stikken in kleine onderdelen.

Veiligheid speelgoed

Online informatie over veiligheidseisen van hondenspeelgoed is bijna niet te vinden. Wel zijn er richtlijnen over veiligheid van speelgoed in het algemeen. Binnen de Europese Unie zijn deze vastgelegd in de publicatie ‘Speelgoedrichtlijn 2009/48/EG’. 

Volgens deze richtlijnen moet speelgoed voldoen aan de volgende voorwaarden: 

  • zich houden aan belangrijke veiligheidseisen;
  • vermelden van firmanaam;
  • duidelijk leesbare aanwijzingen op het product en
  • voorzien van CE-markering. 

Vooral de laatste voorwaarde is heel belangrijk, omdat deze markering aantoont dat het consumentenproduct voldoet aan de Europese wettelijke eisen van veiligheid, milieu en gezondheid. Maar let op de Chinese CE-markering. Die wordt vaak verward met de Europese CE-markering. China heeft namelijk een eigen keurmerk, genaamd ‘China Export’. Dit keurmerk is gericht op maatregelen rond de export van goederen. Beide markeringen lijken zoveel op elkaar, dat het verschil nauwelijks zichtbaar is. Onderstaande afbeelding laat de verschillen zien.

Wees alert

Naast door de overheid opgelegde veiligheidsvoorwaarden kun je als hondeneigenaar zelf ook het nodige doen om te voorkomen dat jouw hond gevaar loopt. Afgezien van de essentiële aandachtspunten als ras, leeftijd en speelsheid van de hond is het belangrijk ook te letten op kleine onderdelen, die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Kijk of speelgoed goed is afgewerkt, plastic mag niet breken. En neem de nodige voorzorgsmaatregelen in de speelomgeving van jouw hond. Voornamelijk gaat het er om welk hondenspeelgoed je aanschaft en waar je ‘t koopt. Kijk of het geschikt is voor jouw hond!

Bronnen: https://www.ad.nl | https://www.consumentenbond.nl | https://www.joop.bnnvara.nl | https://www.economie.fgov.be | https://www.explect.com

Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *