Wind in de trimsalon wordt natuurlijk maar op één manier veroorzaakt en dat is door het drogen van een hond met een föhn of waterblazer. En vooral de waterblazer vindt een hond niet altijd prettig. Het geeft een ongemakkelijk gevoel en daarnaast maakt een waterblazer veel herrie en harde geluiden. Wat voor extra prikkels zorgt en dat wil je niet in de trimsalon. Want het is al spannend zat. Dus wat kun je doen om een hond zo prettig mogelijk door een was- en droogbehandeling heen te helpen? In dit artikel leg ik uit wat de beste manieren zijn om de vacht van een hond te wassen en te drogen, want goede shampoo hangt nauw samen met het zo aangenaam en snel mogelijke manier drogen en föhnen van een hond.
 

1. Shampoo en conditioner 

Het sneller drogen van een hond begint al met de keuze van goede shampoo én conditioner. Het is echt waar. De betere shampoos en conditioners dringen dieper door tot in de haarschacht, waardoor er geen laagjes ontstaan bovenop het haar. En hoe minder laagjes er op het haar komen te liggen, hoe sneller je de vacht droog föhnt. 

2. Uitspoelen 

Na het wassen moet het haar grondig uitgespoeld worden. Geen achtergebleven resten van shampoo of conditioner geven een gladder en zachter resultaat na het föhnen. 

3. Vooraf drogen met handdoek 

Het makkelijkste is om de vacht van de hond te drogen met een handdoek, want dat heeft iedereen in huis. Maar toch is het beter om een absorberende handdoek te gebruiken. Dat is een microvezeldoek. Die nemen namelijk 2x zoveel water op dan een gewone handdoek. 

4. Badjas en Fast Dry spray 

Na het drogen van de hond met een hand- of microvezeldoek spray je de hond in met een Fast Dry spray. Doe daarna een (microvezel) badjas aan en laat de hond minimaal 10 minuten wachten voordat je gaat föhnen. De badjas absorbeert overtollig vocht en in combinatie met de Fast Dry spray versnel je het droogproces. De Fast Dry bevat namelijk ingrediënten die het vocht opsluiten in de haarschacht. Daardoor kan het vocht niet naar buiten. En dus versnel je het drogen van de vacht. 

5. Drogen met föhn of waterblazer 

Dit is de belangrijkste stap in het droogproces. Het kan op 2 manieren: met een waterblazer of een normale föhn. De ultieme optie om de vacht van een hond goed en snel te drogen is met een waterblazer. Het verschil is dat een föhn grotendeels hete lucht blaast en bij lang gebruik is dat schadelijk voor de vacht. 

De voordelen van een waterblazer zijn: 

–  je kunt gerichter blazen;
–  de luchtstroom is compacter;
–  het droogproces gaat snel en efficiënt;
–  door de kracht verwijder je ook het vuil;
–  en door op de juiste manier te blazen (afstand houden (ongeveer 20cm) en de kop snel heen en weer bewegen) voorkom je ook klitten. 

Wennen aan een waterblazer 

Het grote nadeel van een waterblazer is de enorme herrie die het apparaat produceert. Dus hoe laat je een hond wennen aan dit onaangename lawaai? Probeer de waterblazer in stappen te introduceren. Begin eerst zonder tuit en op de laagste stand. Ga daarna stapsgewijs naar een hogere stand en doe als laatste stap de tuit erop. Wat ook goed helpt, is door de oren te beschermen; bijvoorbeeld met een headie. Dat is een badstofband die over de oren zit. Daarmee verminder je aanzienlijk de vervelende geluiden, maar het kan tevens rustgevend werken voor de hond.

Deze column is in het magazine DOGHAIR gepubliceerd. Het vakblad voor de professionele trimsalons. Editie 2023, nummer 3.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *