Samen met mijn man en hond maakte ik dit jaar een geweldige roadtrip door Schotland, waar uiteraard mijn camera regelmatig tevoorschijn kwam om al het mooie van dit prachtige land vast te leggen. En natuurlijk helemaal als het om honden gaat. Toeval of niet, we stuitten op een unieke werkplek waar ook een hond rondliep die haar baasje heel goed in de gaten hield. Die werkplek is een zalmrokerij op Isle of Sky, midden in het rauwe landschap van een van de Schotse eilanden.

We gingen naar een zalmproeverij die alle verwachtingen overtrof. We werden warm onthaald door eigenaar John Corfield en zijn Labrador Tilda. John vertelde gepassioneerd over de start-up van zijn bekroonde zalmrokerij en zijn gastronomisch werkverleden; van kok in het Ritz Hotel tot chef-kok in Gordon Ramsay’s driesterrenrestaurant in Londen. Na tien jaar culinaire omzwervingen belandde hij op Isle of Sky. Samen met vrouw, kinderen en later Labrador Tilda runde hij acht jaar lang een B&B, waar hij de heerlijkste ontbijtjes aan zijn gasten serveerde. Maar zijn hart ging toch sneller kloppen van exclusief en mooi eten, en zo werd in 2017 het zalmrookhuis een feit. Onder de naam Isle of Skye Smokehouse bouwde hij aan huis een traditionele Schotse rookoven een rookoven en werd een mini-sterren-restaurant geboren, op het gebied van zalm. Waar het John vooral gaat om genieten, proeven en beleven.

En hoe zit het dan met Labrador Tilda? Zij is maar al te blij dat haar baasje een zalmrokerij heeft. Dagelijks wordt ze door alle gasten liefdevol ontvangen en geknuffeld, en zit zij aan haar baasje geplakt. Overal waar John loopt, zit of staat, is Tilda ook te vinden. Toen ik John vroeg wat Tilda het liefst eet, zei hij lachend: “Zalm natuurlijk. Geen taaie en droge brokken, maar een heerlijk stukje culinair gerookte zalm van het baasje. Tilda eet gewoon het liefst Schotse zalm.”

Saskia Angenent-Degens is hondenfotograaf en hondentrimster. Dit jaar is ze een nieuw fotografieproject gestart waarbij ze de kracht tussen honden en eigenaar wil vastleggen. ‘FOCUS, Honden op de werkplek van de baas’ draait om honden die (soms of dagelijks) meegaan naar de werkplek van het baasje. De tandarts, schapenhoeder of bewaker. Bij de een is het uitzonderlijk dat de hond mee mag, op de andere werkplek is de hond een ‘must’. Wil jij, samen met je hond, kans maken om mee te doen? Neem dan contact op met Saskia via www.hondenfotoland.nl

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2023, nummer 7.