Vijf jaar plezier, geluk, dankbaarheid en onvergetelijke momenten met trouwe viervoeters. Wauw wat een mijlpaal. Het is ongelooflijk om terug te kijken op de reis die begon met de komst van mijn lieve Field Spaniël Daffy. Ze is geboren op 3 april 2014 en sindsdien is ons leven, en dat geldt stiekem ook voor mijn man en kinderen, veranderd. Vooral voor mij! Daffy gaf ons niet alleen veel liefde en vertrouwen, maar ook rust en stabiliteit. Met name die laatste twee eigenschappen hebben mij aan het denken gezet. Waar ik eerst op kantoor in alle hectiek met deadlines als communicatieadviseur werkte, besloot ik in het voorjaar van 2018 het roer totaal om te gooien en de hondenwereld in te duiken. Op zoek naar die stabiliteit en rust en dat is gelukt. In juni 2024 bestaan Hondentrimland & Hondenfotoland precies vijf jaar, met grote levenslessen en een levenservaring rijker.

Vijf jaar avontuur

Zonder meer kan ik zeggen dat de afgelopen vijf jaar ‘een groot avontuur’ zijn geweest. Eerlijk gezegd weet ik niet goed waar ik moet beginnen met wat ik allemaal heb ondernomen en meegemaakt. Mijn avontuur in de hondenverzorging begon met een stage bij hondentrimsalon Sweet Charity in Oud-Beijerland, waar ik met goed gevolg mijn trimmersdiploma behaalde. Zo deed ik uit nieuwsgierigheid mee aan een trimwedstrijd tijdens de ABHB vakdag in Utrecht. En om mijn kennis over hondengezondheid te verdiepen, draaide ik een paar keer mee bij dierenziekenhuis Anicura Stroowaert in Oud-Beijerland. Daarnaast schreef ik een ambitieus ondernemersplan van 75 pagina’s, dat leidde tot de oprichting van Hondentrimland. Mede dankzij een professioneel logo van ConQuest in Strijen kreeg mijn bedrijf een herkenbare identiteit. Tevens ontwikkelde ik tal van communicatiemiddelen en voerde ik aaneengesloten reclame; van kranten en radio tot social media. Het hoogtepunt was de samenwerking met Onze Hond, waar ik al jaren blogs en later columns schrijf. Al deze stappen hebben Hondentrimland laten groeien tot een bloeiend bedrijf, bekend om zijn professionaliteit en toewijding aan hondenverzorging.

Voor Hondenfotoland heb ik ook flinke vooruitgang geboekt. Na het succesvol behalen van mijn fotovakdiploma bij het Beeldcentrum in Zundert, realiseerde ik een langgekoesterde droom: de uitgave van mijn fotografieboek “FOCUS, Hondengedachten in een flits“. Dit ‘bucketlist-project’ bracht me veel voldoening. Mijn boek kreeg dusdanig media-aandacht, dat het resulteerde in diverse interviews voor de radio en het Algemeen Dagblad. Door deze publiciteit vergrootte mijn zichtbaarheid en leidde het tot waardevolle netwerkmogelijkheden, waardoor Hondenfotoland kon groeien.

Door mijn enthousiasme voor fotografie en om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen, nam ik deel aan diverse workshops, cursussen en evenementen. En om mijn portfolio te verfijnen, bezocht ik prachtige fotoshoot locaties en nam ik deel aan fotowedstrijden.

Maar bovenal heb ik nieuwe en dierbare vriendschappen gesloten. Al zijn het mijn concurrent-collega’s; we zijn vrienden geworden en steunen elkaar door dik & dun. Elk kwartaal gaan we gezellig met elkaar op pad, maar tussendoor hebben we vaak contact om elkaar te helpen.

Vijf jaar klanten

De lieve klanten van Hondentrimland en Hondenfotoland hebben een grote rol gespeeld in mijn succes. De mensenklanten gaven me vertrouwen en de hondenklanten brachten rust en stabiliteit. Een eigen bedrijf runnen is vergelijkbaar met in dienst zijn bij een werkgever; je maakt veel mee. In plaats van collega’s zijn het de klanten die trouwen, kinderen krijgen, scheiden, of soms zelfs overlijden. Ik heb honden mogen verzorgen voor bruiloften, maar ook situaties meegemaakt die mij diep raakten, zoals toen zowel het baasje als haar hond bijna tegelijkertijd overleden. Deze gebeurtenissen blijven me bij, want mijn band met de honden is sterk, maar ook met de baasjes. Het is deze mix van vreugde en verdriet die mijn werk zo bijzonder maakt. De relaties die ik opbouw met zowel de honden als hun eigenaren zijn waardevol en geven me elke dag weer nieuwe energie en voldoening.

Vijf jaar hondentrimsalon

Bij elk baasje hoort een lieve en trouwe viervoeter, en ik geniet van hun aanwezigheid in de trimsalon. Het is prachtig om te zien hoe bijna alle honden de snoeppot weten te vinden. Zodra ik zeg: “Het is tijd voor snoep,” beginnen ze enthousiast rondjes te draaien bij de kast. Ze weten precies waar de snoeppot staat! Sommigen geven zelfs twee pootjes tegelijk totdat ze hun lekkernij krijgen. Daarna moet ik oppassen dat mijn vingers niet worden meegegeten, haha. Of zo kan ik ook lekker ongegeneerd met ze kroelen. Helaas is er ook een keerzijde. Soms komen baasjes langs of bellen ze om te vertellen dat hun hond is overleden of moest laten ingeslapen. Dat nieuws raakt me diep en zet mijn wereld even op z’n kop. Honden hebben een bijzondere plek in mijn hart; ze geven me plezier. Hoewel de meeste honden het trimmen niet fijn vinden, merk ik dat ze mij gelukkig wel leuk en lief vinden. Hun vertrouwen en vrolijkheid maken mijn werkdag elke keer weer bijzonder.

Vijf jaar hondenfotografie

Een fascinerende reis, die begon met het fotograferen van de honden in mijn trimsalon. Na de trimbeurt maakte ik een mooie portretfoto, maar al gauw werden de fotoshoots op buitenlocaties voortgezet. Wat nieuwe uitdagingen en creativiteit met zich meebracht, maar waar ik de honden nog mooier kon fotograferen. Van een prachtige kleurrijke herfstshoot in een bosrijke omgeving (mijn favoriete seizoen van het jaar om te fotograferen) tot een strandshoot bij zonsondergang. In de afgelopen jaren heb ik niet alleen mijn technische vaardigheden aangescherpt, maar ook vertrouwen ontwikkeld om de unieke band tussen hond en eigenaar vast te leggen.

Vijf jaar uitdagingen

De afgelopen vijf jaar waren niet alleen rozengeur en maneschijn. Met spijt heb ik soms afscheid moeten nemen van honden, maar gelukkig ook nieuwe, lieve viervoeters mogen verwelkomen. Helaas is mijn internationaal aanbestedingsproject vooralsnog niet gelukt, maar ik geloof in ‘de aanhouder wint’ en ga het zeker opnieuw proberen. Daarnaast is het me nog niet gelukt een bekende Nederlander te strikken voor het voorwoord van mijn tweede boek, maar ook hiervoor blijf ik mijn best doen.

En als laatste, niet zo’n prettige gebeurtenis. Midden december 2023 kreeg ik een hersenstaminfarct die tot op de dag van vandaag een impact heeft op mijn leven. Gelukkig gaan trimmen en fotograferen heel goed, maar om op een fotoshootlocatie te komen is niet altijd makkelijk en ook beeldbewerking vergt de nodige inspanning. Gelukkig heb ik hele lieve mensen om mij heen, die mij vanaf de eerste dag steunen en helpen.

Vijf jaar erbij

Uiteraard kijk ik met veel enthousiasme vijf jaar vooruit. Naast het aanbieden van hoogwaardige trim- en verzorgingsdiensten in Hondentrimland, wil ik me nog verder gaan richten op stressvrije trimmethoden. Op het gebied van hondenfotografie blijf ik professionele fotoshoots aanbieden, waarbij ik de nieuwste technieken gebruik. Bovendien werk ik aan een tweede boek, ‘FOCUS, honden op de werkplek van de baas’. Dit bijzondere fotografieproject is nog in volle gang en ik zal jullie op de hoogte houden van de voortgang. En niet in de laatste plaats heb ik recent ook Hondenboekland gelanceerd, daarover vertel ik meer zodra het tweede boek wordt uitgegeven. 

Kortom: ondanks enkele uitdagingen barst ik van de energie en zit ik nog vol met veel ideeën. Op naar de volgende vijf jaar vol plezier, nieuwe avonturen en vooral heel veel hondenliefde!

Liefs,

Saskia

Wil je meer informatie of ben je nieuwsgierig? Neem dan s.v.p. contact met mij op en ik help je graag verder.

Saskia Angenent-Degens
Hondentrimland | Hondenfotoland
Vingerling 4
3271 VD Mijnsheerenland
Telefoonnummer: +31.(0)6.12551814
E-mailadressen: hondentrimland@gmail.com | hondenfotoland@gmail.com
Websites: www.hondentrimland.nl | www.hondenfotoland.nl


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *